Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bilişim Alanında 7 Müjde!

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Milyon İstihdam Projesi Kamuoyu Bilgilendirme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Milyon İstihdam Projesi Kamuoyu Bilgilendirme Programı’nda konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasından satır başları şöyle;

 

''Teknolojinin gelişmesi sadece ülkemizde değil dünyada da büyük çapta nitelikli iş gücü ihtiyacı ortaya çıkardı."

 

''TERSİNE BEYİN GÖÇÜ TEŞVİKLERİMİZLE ÖNEMLİ BİR YERE GELDİK''

Araştırma geliştirme merkezleri, teknoparklarla tersine beyin göçü teşviklerimizle önemli bir yere geldik. 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişimini kurma kararlılığımızı geçtiğimiz aylarda ilan ettik. Geleceğin mesleği sayısını 25'ten 100'e çıkardık. İş başı eğitim programlarının süresini 6 aydan 9 aya yükselttik.

 

Gördüğü ilgi sebebiyle 1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Projemizi devam ettirme, önümüzdeki yıl sistemdeki eğitim sayısını 2 katına çıkarma kararı aldık. Başlangıcından bugüne hedefi de aşarak 1 milyon 96 bin 566 kişi bu program üzerinden eğitimlerini tamamladı.

 

''5 ÖNEMLİ UNSUR KALKINMAMIZIN TEMELİNİ TEŞKİL EDİYOR''

5 önemli unsur kalkınmamızın temelini teşkil ediyor. Bunlar yatırım istihdam üretim ihracat cari fazla yoluyla büyüme. Bilişim başta olmak üzere çeşitli alanlarda yeni istihdam projelerini hayata geçiriyoruz. 237 şirketimiz tarafından açılan 500'den fazla iş ilanına 10 binden fazla gencimiz başvuru yaptı. 76 üniversite ile biz Türkiye'de hükümeti devraldık şu anda 208 üniversitemiz var. Şimdi artık 81 vilayetimizde üniversitemiz var.

 

''DAHA ÇOK NİTELİKLİ TEKNOLOJİ PERSONELİNE İHTİYAÇ OLACAK''

Teknoloji alanındaki gelişmelerin ülkemizin büyümesindeki katkısını bilişim şirketlerimize bakınca görebiliriz. Yerli otomobilimiz Togg, üreticileri tarafından bir mobil cihaz olarak tanımlanıyor. Bu sınıftaki araçların cihazların üretimi yanında bakımı için de daha çok nitelikli teknoloji personeline ihtiyaç olacak.''

 

"TORUNUM BİLE EVDE BİZİ SOLLADI"

Eskiden tarih kitapları insanların göçebeliğini yazardı. Şimdi hizmetlerin göçebeliğini konuşuyoruz. Dijital göçebeliğin yaygınlaşması özellikle gelişmekte olan illerimizdeki gençlerimizin bilgi teknolojileri alanında istihdamını kolaylaştırıyor. Esasen bilgi teknolojilerinin hızla gelişmesiyle ortaya çıkan nitelikli personel ihtiyacını somut olarak görmeye başladık. Togg üreticileri tarafından mobil cihaz olarak tanımlanıyor. Bu sınıftaki araçların üretimi yanında bakımı için de daha çok nitelikli personele ihtiyaç olacak. Temel eğitim grubundaki çocuklarımız ve ebeveynleri için hazırlanan eğitimlere gösterilen yüksek ilgiyi buna bağlıyoruz. 7 yaşından başlayıp 70 yaş üstüne çıkan kullanıcı çeşitliliği milletimizin teknolojik gelişmeleri sahiplendiğini gösteriyor. Benim torunum bile evde bizi solladı gidiyor. Bu projeyle dijital alana giriş yapan evlatlarımızın ilerde neler başaracaklarını hayal edebiliyoruz.

 

"20 YILDA ALTYAPIYA YAPILAN YATIRIMI TAÇLANDIRARAK TÜRKİYE YÜZYILI'NA GÜÇLÜ GİRİŞ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"

Benzer gelişmelere özel sektör şirketlerimizde de şahit oluyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun en önemli başlıklarının bilim, iletişim, verimlilik olduğunu sizlere hatırlatmak isterim. İstihdamda 31 milyonu geçerek tarihimizin en büyük rakamına ulaşmak en büyük sevinç kaynağımızdır. 1,5 milyona yakın istihdam sağlamış olmamız programın gücüne işaret ediyor. Kurumsal yapılardaki iş yapma biçimlerindeki değişimi hızla ülkemize uyarlayacak çalışmalar yürütüyoruz. Geçtiğimiz 20 yılda altyapıya yapılan yatırımı taçlandırarak Türkiye Yüzyılı'na güçlü giriş yapmayı hedefliyoruz.

 

BİLİŞİM ALANINDA 7 MÜJDE 

Birinci müjdemiz hazine destekli kefalet sistemi kapasımda açıkadığımzı 200 milyar liralık desteğin 4 milyar liralık ksımını teknıkıjiş destek paketi olarak ayırdık.

 

Bu paketle teknoloji odaklı yazılım blok zinciri yapay zeka gibi alanlada KOBİ ölçeğine sahip teknoloji firmalarımızı destekleyeceğiz.

 

İkinci müjdemiz 1 milyar lira kefalet limiti haiz kobilerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamlarını hedefliyoruz. Kobilerimize personel desteği donanım desteği gibi alanlarda destek vereceğiz.

 

Üçüncü müjdemiz veri merkezi sektörümüzü geliştirmek bulut işletmecilerini ülkemize çekmek amacıyla mali teşvikler yanında mevzuat çalışması yapıyoruz.

 

Dördüncü müjdemiz Ar-Ge merkezlerinde çalışan bilişim personeline yüzde 100 uzaktan çalışma desteği sağlayacağız.

 

 

Ayrıntılar gelecek... (Millet Haber Ajansı)