Fidan: İsrail'in İran'a Saldırdığı Gece ABD'den Telefon Aldık

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in İran'a hava saldırısı düzenlediği gece ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'dan telefon aldıklarını ve ABD'nin saldırıda rolü olmadığını bildirdiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, A Haber’e verdiği özel röportajda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Fidan, 13 Haziran gecesi İsrail’in İran’a hava saldırısı düzenlediği sırada ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’dan bir telefon aldıklarını belirtti. Telefonda Amerikalı yetkililerin, saldırıda herhangi bir rollerinin bulunmadığını ve İran’ın karşılık vermemesi gerektiğini ifade ettiklerini söyledi.

Erdoğan-Trump Görüşmesi Planlıydı

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO Zirvesi’nde gerçekleştirdiği baş başa görüşmenin önceden planlanmış olduğunu belirtti. Görüşmede Gazze başta olmak üzere İran-İsrail gerilimi ve bölgesel meselelerin ele alındığını aktaran Fidan, görüşmenin oldukça yapıcı geçtiğini söyledi.

NATO Zirvesi’nde öne çıkan başlıklar

Fidan, NATO Zirvesi'nde üye ülkelerin önümüzdeki 10 yıl içinde savunma harcamalarını yüzde 5'e çıkarma konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi. Ayrıca bu yılki zirvede Ukrayna'nın yer almaması dikkat çekerken, zirvenin tek oturumla sınırlandığı ve yalnızca üye ülkelerin meselelerinin ele alındığı vurgulandı.

İsrail-İran Gerilimi ve Nükleer Endişeler

Fidan, İsrail’in İran’a saldırısının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, “Netanyahu, kendi ikbali için bölgeyi ateşe atmaktan çekinmiyor” ifadelerini kullandı. ABD’nin askeri harekâtıyla İran’ın nükleer tesislerinin zarar gördüğünü ve bu durumun bölgede nükleer programa darbe vurduğunu belirtti.

“İsrail, İran'ın nükleer kapasitesini yok edecek güçte değil. Şu anda geçici bir sessizlik süreci var, ancak bu sürecin kalıcı hale gelmesi için ABD ile İran arasında anlaşma gerekiyor,” dedi.

Türkiye, Barış İçin Rol Üstlenmeye Hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her iki tarafa da “Türkiye bu süreçte üzerine düşen her türlü rolü oynamaya hazır” mesajı verdiğini hatırlatan Fidan, Umman aracılığıyla başlatılan diplomatik sürecin yeniden canlandırılabileceğini ve Türkiye'nin bu süreçte kolaylaştırıcı fikirler sunduğunu söyledi.