"Mesleğin son demlerindeyiz, elekçilik bitiyor"
Aydın'ın Efeler İlçesi'nde nalburculuk, oto boya işi ve el emeğiyle
Aydın’ın Efeler İlçesi’nde nalburculuk, oto boya işi ve el emeğiyle elek yapan Suat Aydın 54 senedir icra ettiği mesleğini babasından öğrendiğini, el emeğiyle elekler yaptığını ve toptan sattığını belirterek , “Aydın'da sadece ben yapıyorum bu mesleği benden başka yapan yok. Yıllarca yaptığımız bu meslek sayesinde ekmek yedik. Ben ölürsem bu meslek bitecek, son demlerimiz desem yeridir. Daha çok teknolojiye dönüldüğü için elekçilik artık eskisi gibi geçerli değil“ dedi.
Efeler İlçesi 1. Sanayi Sitesi’nde el emeğiyle elek yapan 66 yaşındaki Suat Aydın, mesleğinin geçmişi ve şimdiki durumu hakkında bilgiler verdi. Baba mesleği olduğunu belirten Aydın, “Babam sanayiye 1971 yılında gelmiş. Çarşı merkezde dükkânımız vardı, oradan başladık. Kökenimiz urgancı, bize mutaf derler. Benim dedem de, babam da mutaf. 1957’de nalburculuğa başladık, mesleğimi babamdan öğrendim. 54 senedir bu işi yapıyoruz. İmalatını kendim yapıyorum. Organize sanayi bölgelerindeki şirketlerin elekleri de benden çıkıyor“ diye konuştu.
“MESLEĞİMİ OĞLUMA BIRAKMAK İSTERİM“
Mesleğini devam ettirecek kimse olmadığından fakat oğluna devretmek istediğinden bahseden Aydın, Elekler çoğunlukla kimya maddelerini, toprak, gübre, pirinç, buğday eleme gibi işlemlerde kullanılıyor. Aydın'da sadece ben yapıyorum bu mesleği benden başka yapan yok. Yıllarca yaptığımız bu meslek sayesinde ekmek yedik. Ben ölürsem bu meslek bitecek, son demlerimiz desem yeridir. Mesleğimi oğluma bırakmak isterim, yapmayı da biliyor fakat biraz daha pişmesi lazım, öğrenmesi lazım. Daha çok teknolojiye dönüldüğü için elekçilik artık eskisi gibi geçerli değil“ ifadelerine yer verdi.
“PLASTİK SAĞLIK AÇISINDAN HİÇ DOĞRU BİR MALZEME DEĞİL“
Aydın, Eleğin farklı farklı kullanım alanları olduğundan ve elek yapımında sağlık açısından her malzemenin kullanılmaması gerektiğinden şöyle bahsetti;
“Eleği nostaljik olarak kullanmak isteyenler oluyor. Olarak. Örneğin, kalburbastı yapmak için alıyorlar. Evde sofra yer sofrasında yemek yiyenler için sofra kasnaklarını biz yapıp verebiliyoruz. Diğer bir kullanım alanı olarak gübre eleyecek, bahçesinde fidan yetiştirecek kişilerde bizden elek alıyor. Onların şeylerini biz yapıyoruz, biz veriyoruz. Fidan eleklerini, şunlar, bunlar, biz veriyoruz. Fakat bu iş artık plastiğe döndü. Plastik sağlık açısından hiç doğru bir malzeme değil. İlla ağaç kasnak olmalı ama plastik naylon kullanıyorlar, Sağlık Bakanlığı ise bunu istemiyor. Bakanlık, krom ve nikel kullanımı istiyor fakat onun için farklı aletler kullanmak lazım. Biz ağaç kullanıyoruz, telleri ise çelikten kullanıyoruz yani doğru olanı yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı krom saçtan yapılmış kasnaklar tercih ediyor ve bunun geri dönüşümü oluyor. İnsanlar eskiyi alıp getiriyor, biz telini geçiriyoruz altına. Ya da eskiyenlerin tellerini değiştiriyoruz böylece elekler daha uzun süre kullanılıyor.“ (Millet Haber Ajansı)