MSB'den 12 Askerin Şehit Olduğu Olay İle İlgili Yeni Açıklama

TAKİP ET

MSB, 12 askerin şehit olduğu Pençe-Kilit Harekatı'ndaki mağara olayıyla ilgili bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek arama-tarama sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekat bölgesinde gazdan etkilenen 12 askerin şehit olmasına ilişkin, "Olay tüm yönleriyle ayrıntılı şekilde incelenmekte, mağara içerisinde bulunan karbonmonoksit, metan ve hidrojen sülfür gazlarının kaynağının tespitine insansız sistemlerin kullanılması da dahil devam edilmektedir" bilgisini verdi.

Bakanlıkta yapılan haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından, Pençe-Kilit Harekat bölgesinde metan gazından zehirlenerek şehit olan 12 askere ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, Irak'ın kuzeyinde 2019'da başlatılan Pençe Serisi Harekatlar kapsamında toplam 3 bin 765 mağara ile sığınağın tespit, arama ve imhasının başarıyla gerçekleştirildiği, bugüne kadar yaşanan bu olay dışında herhangi bir gazdan etkilenme olayı yaşanmadığı belirtildi.

Harekat alanlarında mağara, sığınak ve tünel tespit ile imha faaliyetlerinin devam ettiği, diğer taraftan cenazelerine ulaşılamayan şehitlerin naaşlarını arama çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğü ifade edildi.

Bu kapsamda, 3 Kasım 2022'de şehit olan Piyade Uzman Çavuş Mustafa Bazna'nın naaşına 29 Ocak 2025'te, 7 Temmuz 2022'de şehit olan Piyade Uzman Çavuş Nurettin Tokyürek'in naaşına 26 Mart 2025'te ulaşıldığı aktarıldı.

Açıklamada, 28 Mayıs 2022'de Pençe Kilit Harekat bölgesinde şehit olan Piyade Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt'un naaşını arama çalışmalarının ise devam ettiği kaydedildi.

Olayın gerçekleştiği 852 rakımlı tepedeki mağaranın, 23-24 Haziran 2024'te terör örgütü mensuplarından temizlenerek mağaranın tüm giriş ile mazgallarının kapatıldığına işaret edilen açıklamada, şehidin naaşını arama faaliyetine, alınan duyum üzerine 1 Temmuz 2025'ten itibaren 852 rakımlı tepedeki mağarada devam edildiği bilgisi verildi.

Bahse konu mağarada 1-5 Temmuz tarihleri arasında öncelikle keşif köpeği, sonrasında Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Timi marifetiyle birinci katta arama tarama faaliyeti yapıldığını, basamaklı ve kademeli yapıda ikinci bir kat daha olduğunun tespit edildiği aktarılan açıklamada, şöyle devam edildi:

"Olayın yaşandığı 6 Temmuz'da mağaraya girilmeden köpek ile tekrar keşif yapılmış, herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemesi üzerine 3 grup halinde (6+4+2) aralıklarla toplam 12 personelimiz ile mağaraya girilmiştir. Bir gün önce tespit edilen ikinci katın arama tarama faaliyeti esnasında önde ilerleyen unsurlarımızda sendeleme ve bayılmaların olması üzerine en arkadaki irtibat ve emniyet timi (2 kişi) dışarı çıkarak yardım istemiştir. Dışarıda bulunan 5 personel yardım çağrısı üzerine silah arkadaşlarını kurtarmak için derhal mağaraya girmiş, girenlerin bir kısmında da sendeleme ve bayılmalar olmuştur. Ardından, dışarda bulunan 12 personelimiz ikişerli gruplar halinde mağaraya girmiş, gazdan etkilenen personeli dışarıya çıkarmaya çalışmıştır. En önde bulunan 7 silah arkadaşımız hariç gazdan etkilenen tüm personelimiz, arama tarama faaliyetinde görevli personelimizin fedakarlığıyla dışarı çıkarılmış ve derhal hava yolu ile hastaneye sevk edilmiş, tüm müdahalelere rağmen 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur."

"Mağaraya fanlarla oksijen basılmıştır"

Bahse konu olayın ilk defa karşılaşılan bir durum olduğuna dikkat çekilen açıklamada, AFAD ve Türkiye Taş Kömürü Kurumuna bağlı uzman arama kurtarma ekiplerinden destek talep edildiği bilgisi verildi.

Ekiplerce ölçümler yapıldığı belirtilen açıklamada, "Mağara içerisinde karbonmonoksit, metan ve hidrojen sülfür gazlarına rastlanmış, oksijen oranının yüzde 19'a düştüğünün tespit edilmesi üzerine mağaraya fanlarla oksijen basılmıştır. Oksijen seviyesinin yüzde 60'a çıkarılması sonrası mağaraya giren Türkiye Taş Kömürü Kurumu uzman ekipleri tarafından şehit olan 7 kahraman silah arkadaşımızın naaşına ulaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.