REKTÖR OĞURLU KRONİK SORUNLARA NEŞTER VURDU
OĞURLU KRONİK SORUNLARA NEŞTER VURDU BAÜN Rektörü Prof.Dr Yücel
OĞURLU KRONİK SORUNLARA NEŞTER VURDU
BAÜN Rektörü Prof.Dr Yücel Oğurlu, Balıkesir Güzelliklerin Merkezi diyerek, BAÜN çalışmalarını anlattı. Aynı zamanda, sonuç ve çözüm odaklı çalışma içinde olduklarını söyledi. Dahası, çarpıcı ve etkili bir değerlendirme ile akademik personel atamalarına değindi. Rektör Oğurlu, hocaların motivasyonuna dikkat çekti.
Balıkesir Zihinlerde Huzur Şehridir
Balıkesir Üniversitesinde Ocak ayında göreve başlayan Prof.Dr Yücel Oğurlu,Millet Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı.Şehrin kendisine yabancı olmadığını söyledi. Ayrıca, çocukluğunun yaz tatillerinin tamamının Balıkesir’de geçtiğini hatırlattı. Dahası, Balıkesir güzel hatıralarımın olduğu bir şehir.Ayrıca, Balıkesir dendiğinde zihnimde barış, huzur ve iyilik dolu bir nostalji oluşuyor” dedi.
31 Yıllık Tecrübenin Yansıması
Prof.Dr Yücel Oğurlu,emeklilik hayalleri ile gelmeyi istediği Balıkesir’e, Üniversitenin rektörü olarak geldi. Ayrıca, bu benim için güzel bir ayrıcalık old diyen Oğurlu,dördüncü rektörlük dönemi olduğunu belirtti. Birincisi, vekâlet ikincisi asaleten olmak üzere İstanbul Ticaret Üniversitesinde yaptım. Diğer iki yılımı da Bosna Hersek’te Ulusalararası Üniversitede tam dönem yaptım. Ayrıca, asistanlıktan başlayarak, 31 yıldır akademide yaptıklarımı, akademik tecrübelerimi kendi şehrime aktarma şansını buldum. Dahası, Allah kısmet etti ve elde ettim ”dedi.
Balıkesir’de neler yapılmalı?
Balıkesir’de bir üniversitenin nasıl olması gerektiğinin bilincindeyim diyen Oğurlu, Öncelikle Balıkesir’i iyi tanıdığını düşündüğü söyledi. Ayrıca, bu konuda güvendiği hocaları kendisine yardımcı olarak seçtiğini belirtti. Oğurlu’nun yardımcı olarak belirlediği isimler şöyle olmuştu: Prof. Dr. Cevdet AVCIKURT, Prof. Dr. Murat DOĞDUBAY ve Prof. Dr. Fatih SATIL.
Ortak Akıl, Fikir ve Çözüme Odaklı Yaklaşımı Benimsedik
Oğurlu, konuşmasında yardımcı hocaları iki yönüyle önemsediğinin altını çizdi. Tecrübeyi tek başınıza kullanabilirsiniz ancak akıl akıldan üstündür. Dahası, danışan dağları aşmış atasözümüz var. Böylelikle, üniversitemiz için aldığımız tüm kararları kültürümüzde olan istişare üzerine kurduk. Ayrıca, hergün biraraya geliyoruz. Toplantılarımız sabah, öğle, yada akşam oluyor ”dedi.
Küçük Görünen Ancak Üniversite İçin Büyük İşler
BAÜN Rektörü Oğurlu, 5 ay içerisinde irili ufaklı gündem maddelerini toplayıp belirli bir rutinde görüştüklerini söyledi. Ayrıca, bu işler küçük görünen ancak üniversite için büyük işler dedi. Amaçlarının, irili ufaklı tüm işleri bir düzene sokmak olduğunu belirtti.
Üniversitede Kronik Sorunlar Çözüm Buluyor
“Geçmişten günümüze uzanan üniversitenin kronikleşen sorunları var. Biz bu sorunların üzerine cesaretle gitmek ve özverili çalışmayı önemsiyoruz. Ayrıca, Senatomuz her hafta mutlaka yüzyüze toplanıyor. Dahası, Üniversitemizin ortak aklının oluşması gerekliliğini düşünüyoruz. Böylelikle, Üniversitemiz için doğru sonuçların adresleri bize veriyor. Buradaki esas gaye,işleri sürüncemede bırakmamak. Ayrıca, genel strateji ile mutlaka sonuç verecek şekilde planlamak. Sonuca varırken sorun odaklı değil, çözüm odaklılığı önemsiyor ve bu şekilde çalışıyoruz.”
3 Bin Çalışanı Olan Muhteşem BAÜN
“BAÜN aslında insan kaynakları, fiziki imkânları bakımından muhteşem. 3 bin çalışanının olduğu ve bin 300’ünün akademik olduğu bir yer. 5bin dönüm arazi üzerine kurulu. Böylelikle, 30 yıllık geçmiş bir tarihçesini dikkate alırsak, büyük bir potansiyelden bahsetmiş oluruz. Balıkesir Üniversitesi bu potansiyele rağmen hak ettiği yerde mi? Şehirle temasları nasıl? Akademik anlamda kendimizi yeterince ispat etmiş miyiz? Soruyor cevapları buluyor ve ne gerekiyorsa sonuç alıyoruz.”
Rektör Yardımcılarımızla Hergün Toplanıyoruz
“3 Bin Çalışanımızın motivasyon durumu nasıl? Yada motivasyonlarını kaybeden hocalarız neden kaybetmiş? Bu soruların cevaplarının hepsi şuan bizde. Gözlemliyor, konuşuyoruz. Yardımcılarımla birlikte Açık kapı politikası izliyoruz. 3 rektör yardımcım ve ben Şuana dek binlerce görüşme yaptık. Çoğu yöneticiler, akademisyenler. Ayrıca merkez müdürlerimiz, senato üyelerimizle. Ayrıca bireysel olarak problemi olanlarla birebir görüşmeyi tercih ettik.”
Burada altı çizilmesi gereken şu; İnsan kaynağı, mali kaynak ve fiziki imkanları optimizasyon sistemi ile kullanmaya çalışıyoruz. Bakıyoruz bir yanda insan yığını diğer yanda mekan boş. Biz bu yaptığımız oryantasyonla ufak yer değişiklikleri ile yada terfilerini zamanı geldiğinde yapmaya çalışarak devam ediyoruz.
Akademik Personel Atamalarında Önceliğimiz şu:
‘Yıllarca Beklemiş ve Akademik Katkı Sunmuş Olmak’
“Akademik personelde yaklaşık 120 kişilik bir kadro ilanına çıktık. Burada öncelik, yıllardır bekleyen hocalarımız ve yayın şartına bağlı olarak atamalarını sağlamak. Ayrıca, beklerken yayın yönetmiş olmak ve akademik katkı sağlamış olmasını temel kriter olarak gördük. Dahası, bu temel üzerine atamalarını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz 15 gün içinde 120’ye yakın ilanımız çıktı. Önümüzdeki süreçte ikinci bir alana daha çıkacağız. Böylelikle, Belki 1 ay kadar daha zaman alır diye düşünüyoruz. Birde yaz sonu için ilan planımız var.”
Öğretim Üyelerimizin Eleştirileri Olabilir Burada Şuna Bakarız…
“Bu arada öğretim üyelerimizin haklı yada haksız eleştirileri olabiliyor. Ayrıca, ben 8 yıldır bekliyorum ama hala bekliyorum diyenler oluyor. Burada şunu söylüyorum; 8 yıldır bekliyor olmanız önceki dönemlere ait. Fakat, 5 aydır beklemeniz ise benimle ilgili. Ayrıca, 12 yıldır bekleyen bir öğretim görevlisi doktor arkadaşımıza Meslek Yüksek Okulunda şahit oldum. Herhangi bir soruşturması yok. Bakıyoruz dekanlık uyumlu olduğunu söylüyor. Böylelikle, burada öncelik bu arkadaşlar. Haklarında geçmişte soruşturma olup beraat etmiş olanlar var.Ayrıca, idari soruşturmalarda haklarında bir şey çıkmamış olanlarda YÖK’den alabildiğimiz kadro nispetinde ilanlarımıza devam etme niyetindeyiz.”
Akademik Hiyerarşi Uygulanıyor
“Akademik hiyerarşi yapısını uyguluyoruz. Randevu talep edip akmayan nadir kişi var. Birinci ve ikinci görüşmeler sonrasında tekrar randevu olmayabilir. Ancak, elimizden geldiğince karşılık veriyoruz. Bu süreç içinde Ramazan ayı, Deprem ve seçim süreci yaşandı. Ben ve 3 yardımcım tam 400 başlık üzerinde çalışma yaptı. Bu arada, Para bir motivasyon kaynağıdır ancak takdir ve teşvikte önemlidir. Böylelikle, farkettiğimiz hocalarımızın akademik teşvik törenlerini yaptık. Ayrıca, son derece güzel bir katılımla gerçekleştirdik. Hocalarımıza teşekkür ettik ve birer sertifika sunduk.” Muhammed Can Akyürek ()