Yerinde durmayan fiyatlardan bakkallar da şikayetçi
Aydın'ın Efeler ilçesindeki bakkallar son dönemde yaşanan fiyat
Aydın’ın Efeler ilçesindeki bakkallar son dönemde yaşanan fiyat dalgalanmalarından şikayetçi. Zamlara göre toptan fiyatların sık sık değiştiğini belirten bakkal sahibi Seher Çetin, “Geçen seneden beri zamların oynamasından dolayı bakkalcılık yapılmaz hale geldi. Toptan fiyatlar yerinde durmuyor. Aldığım malı bir dahaki sefere aynı fiyata alamıyorum” dedi.
Son dönemdeki ekonomik dalgalanmalardan küçük esnaflar fazlasıyla etkilendi. Geçmiş dönemdeki bakkalcılığın kalmadığından yakınan esnaflar zincir marketlerinde kendilerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. 10 yıldır bakkalcılık yaptığını ve bu mesleğin yapılmaz hale geldiğini söyleyen esnaf Seher Çetin, “10 yıl öncesinde daha iyi bir meslekti. Geçen seneden beri zamların oynamasından dolayı bakkalcılık yapılmaz hale geldi. Satışlar iyi ama saat 9’dan sonra büyük marketler kapattıktan sonra işimiz hızlanıyor. Ancak o şekilde kar yapabiliyoruz. Süper marketler çok etkiledi, etrafımda bir sürü market var. Toptan alıyorum her şeyi ama toptan fiyatlar yerinde durmuyor. Aldığım malı bir dahaki sefere aynı fiyata alamıyorum. Yüzde 10, yüzde 15, yüzde 25 karla çalışıyoruz. Zammın gelişine bağlı olarak toptan fiyatlar değişiyor” ifadelerini kullandı.
“BAKKALCILIK ÖLÜYOR”
Giderlerini karşılamak için kendi masraflarından kısmak zorunda kaldıklarını ifade eden Çetin, “İdareli gitmezsem hiçbir giderimizi karşılamıyor, harcamalarımıza çok dikkat ediyoruz. Çünkü sadece bu bakkalla ev bakıyoruz, çocuk okutuyoruz. Kendi masrafımızı kısıyoruz. Çırak bile yetiştiremiyoruz, kendimiz çalışıyoruz. Yanımızda eleman çalıştırma gibi bir imkânımız yok. Bizden sonra bakkal kimseye kalmayacak, kapatırım. Çocuklarıma bu işi yaptırmam, bakkalcılık ölüyor. Çok zor bir meslek, yapılmaması gereken mesleklerden biri. Ekonomik olarak da zor, sosyal olarak da hiçbir şekilde hayatın yok. Sabah 8, gece 12-1 buradayız. Herkese veresiye de veremiyorum çünkü alıp ödemiyorlar, gidiyorlar marketten peşin alıyorlar. İnsanlara güven kalmadı. Tanıdıklarım bile bunu yapıyor. O yüzden çoğu insana vermiyorum. Bir mahalle bakkalı bizim de çocukluğumuzda vardı. Güzel muhabbetler oluyordu. Yine de muhabbet ettiğim birçok kişi var ama ölüyor tabi. Bu da zor” dedi.
“ÇIRAK YETİŞTİRİLMESİ ÇOK ZOR, BAKKAL GELİRİ ANCAK BİR AİLEYİ AYAKTA TUTABİLİR”
Bakkalcılık mesleği ile artık birikim yapılmadığını ancak giderlerin karşılandığını dile getiren 68 yaşındaki bakkal sahibi Rafet Keskin, şu ifadeleri kullandı: “15 yıldır bakkalcılık yapıyoruz. Geçmişte satışlar çok iyiydi, kazancı iyiydi. İnsanlarla münasebetlerde alışveriş de iyiydi. Veresiye vardı ama hile yoktu, insanlar zamanında ödüyordu. Şu anda veresiye yok. Olsa da kimse zamanında borcunu ödemiyor. Veresiye olayı bitmiş sayılır. Fiyatlarda sürekli değişiyor sık sık zam geliyor. Çırak yetiştirilmesi çok zor, bakkal geliri ancak bir aileyi ayakta tutabilir. Geçmiş yıllara göre satışlar çok düşük. Süper marketlerin etrafımıza açılması bizim gelirimizi azalttı. Zincir marketler kredi kartı kullandıkları için bir de daha çok müşterileri olduğu için onların ayaklı kalma şansı yüksek. Bizim gibi iş yeri olanların hele kiraysa ayakta kalması daha zor. Çünkü bir geleni hesap ederken bir de gideri hesap etmek lazım. Giderler biraz daha fazla geliyor. Dükkan kirası, ev kirası, elektrik parası, telefon parası, muhasebe parası, maliye vergi borcu bunlar birleşince çok fazla bir kar kalmıyor. Bir kenara para koyamıyorsun. Bir araba alamıyorsun bir ev alamıyorsun. Eskiden bunları alabiliyorduk.” (Millet Haber Ajansı)