• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Genel
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Spor
  • Asayiş
  • Dünya
  • Yerel Haber
  • Politika Kültür-Sanat Sağlık Medya Kurumsal
  • Ara
SON DAKİKA:
14:45
ABB'deki Konser Davasının İlk Duruşma Tarihi Belli Oldu
14:44
Ayşe Tokyaz'ın Otopsi Raporu Ortaya Çıktı
14:02
78 kişinin hayatını kaybettiği Kartalkaya davasında karar açıklandı
14:00
İzmir'de planlı su kesintileri 15 Kasım'a kadar sürecek
13:58
İETT Otobüsünde Dehşet: Şoförü Ve 2 Yolcuyu Bıçaklayıp Kaçtı
13:58
İETT Otobüsünde Dehşet: Şoförü Ve 2 Yolcuyu Bıçaklayıp Kaçtı
13:56
Gebze’de Yıkılan Binanın Yakınındaki 12 Bina Mühürlendi; 45 Aile Tahliye Edildi
13:53
Bakan Şimşek: Enflasyonda 20-25 Bandını Yakalamamız Zor Görünüyor
13:52
MHP'li Yıldız'dan, 'Cumhur İttifakı’nda Sarsıntı' İddiaları Sonrası Dikkat Çeken Paylaşım
10:27
Kartalkaya Davasında Üçüncü Duruşma: Karar Bekleniyor
10:25
Ekrem İmamoğlu’nun Danışmanlarından İbrahim Özkan Gözaltına Alındı
10:24
Merkez Bankası, Papara'nın Faaliyet İzinlerini İptal Etti
10:06
Bakan Kurum Yüzyılın Konut Projesi'nin Örnek Dairelerinin Görüntülerini Paylaştı
10:05
Balıkesir, Sındırgı'da Korkutan İki Deprem Daha Yaşandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Şimşek: Enflasyonda 20-25 Bandını Yakalamamız Zor Görünüyor
Ekonomi
Yayınlanma: 31 Ekim 2025 - 13:53

Bakan Şimşek: Enflasyonda 20-25 Bandını Yakalamamız Zor Görünüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2022 yılında enflasyon 62 civarındaydı. Bu sene yüzde 33'e düştü. Bu bir ilerlemedir. 20-25 bandını yakalamamız zor görünüyor ancak tarımsal don öngörümüz yoktu” dedi.

Ekonomi
31 Ekim 2025 - 13:53
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Şimşek: Enflasyonda 20-25 Bandını Yakalamamız Zor Görünüyor

Dünya Küresel Ekonomi Zirvesi, bugün İstanbul Finans Merkezi Ziraat Bankası Salonu’nda gerçekleştiriliyor. Zirveye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Şimşek, zirvede bir sunum gerçekleştirdi.

Şimşek'in sunumundan öne çıkanlar şöyle:

"Hiçbir dönemde olmadığı kadar belirsizliğe atıf bulunuyor dünya insanları… Peki beklentiler, algılar nasıl küresel ekonomiye ilişkin? Orada algı ve beklentiler nispeten pozitif. Bu iyi bir haber. Küresel ekonomi dirençli çıktı. Ticarette zayıflama olsa da korkulan olmadı. ABD ile Çin arasındaki anlaşma gerilimi önemli ölçüde azaltacak nitelikte. Dezenflasyonda düşüş devam ediyor. Böylece küresel koşullar bizim gibi ekonomileri daha destekleyici bir noktada.

"Fırsatlarla beraber ciddi yapısal zorluklar var"

Uzun vadeye baktığımız zaman fırsatlar da var ama ciddi yapısal zorluklar da var. Zaten zorlukların tamamı fırsat içeriyor. Bu toplantıda işin fırsat boyutuna da değinmek istiyoruz. Ticarette korumacılık var. Bu kısa vadeli bir durum değil. Bu yapısal bir zorluk. Bunu fırsata dönüştürmemiz lazım. Dünya ekonomilerein baktığımızda yüksek bir küresel borçlulukla karşı karşıyayız.

Bizim için önemli, olan ticaret ortaklarımızdaki büyüme. Geçen sene yüzde 2 civarıydı. Bu sene yüzde 2,2. gelecek sene yüzde 2.3 civarında olacak. Ilımdı da olsa sınırlı da olsa toparlanma söz konusu. Emtia fiyat endeksine bakarsanız son 2-3 yılda göreceli bir istikrar var. Enerji dışı emtia fiyatlarında artış devam edecek. Fakat enerji kısmında fiyat düşüşleri yaşanacak. Petrol fiyatları bu sene için IMF’nin tahminine göre 69 dolar varil başına, gelecek sene 66 dolar civarına iniyor.

Bu sınırlı da olsa bir iyileşmeye işaret ediyor. Bu dezenflasyon, cari açık ve büyüme açısından önemli bir trend. Dünya bir borç sorunuyla karşı karşıya ise Türkiye o ülkelerden biri olmayacak. Çünkü nispeten bu noktada çok güçlü noktadayız.

20-25 yıl önce Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı yok denecek kadar azdı. Bugün Türkiye 10 milyar dolar ihracata doğru giden bir ülke konumunda. Eylül itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat 8,4 milyar doların üzerine çıktı.

90’lı yıllarda Türkiye dünyanın en büyük ithalatçılardan birisiyken şu anda ilk 10’a doğru hızlı yol kat ediyor. Bu sene ya da gelecek sene ilk 10’a girmiş olacağız. Bütün ülkelerin olduğu gibi bizim de ana hedefimiz sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı. Fiyat istikrarı, mali disiplin ve sürdürülebilir dış denge. Bunlarla birlikte bunları kalıcı hale getirecek yapısal dönüşüm. Sanayide dönüşüm, yeşilk dönüşüm, dijital dönüşüm, üretken altyapı yatırımları, kamu maliyesi reformları. Program sadece para politikası üzerinden yürümüyor. Diğer bileşenler de güçlü şekilde devrede.

Program öncesi cari açık milli gelire oran olarak yüzde 5,5 civarlarındaydı ve rezerv endişesi vardı. Dolayısıyla ilk yılımız özü itibariyle bu risklerin kontrol altına alınması ve yönetilmesi süreciydi.

"Şartlar hâlâ dezenflasyon için elverişli"

Sonuç veriyor mu? Veriyor. 2022 yılında enflasyon 62 civarındaydı. Bu sene yüzde 33'e düştü. Bu bir ilerlemedir. 20-25 bandını yakalamamız zor görünüyor ancak tarımsal don öngörümüz yoktu. Küresel ticaret savaşı öngörülerimiz bu boyutta yoktu. Türkiye'nin kendi iç kaynaklı bir takım gelişmeleri öngörmemiz mümkün değil. Ve bütün bunlara rağmen dezenflasyon devam etti ve edecek. Son 1-2 aydaki rakamlar hiçbir şekilde algıyı ve gerçekliği değiştirmez. Çünkü şartlar hâlâ dezenflasyon için elverişli ve devam ediyor.

"Kira enflasyonu böyle devam etmeyecek"

Kira enflasyonu böyle devam etmeyecek. Konut arzını artıyoruz ve normalleşme süreci yaşanıyor. Eğitimde de benzer bir şekilde yüzde 36 ile sınırlanmış bir artış söz konusu. Kirada geçen sene bu ay yüzde 117 iken yüzde 69'a düşmüş. Bu ne demek, dezenflasyon demek. Bütün diğer başlıklar zaten göründüğü gibi. Yani hizmetlerdeki durum da iddia edildiği gibi değil. Programa olumlu tepki var.

Eylül ayında son 20 yılın ortalamasına bakarsınız gıda enflasyonu aylık 1.7. Peki bu sene ne oldu? Yüzde 4.6. 3 kata yakın artış makul değil tabii. Ancak bu sene kuraklık nedeniyle kısmen enflasyon yukarıda kaldı. Kuraklığın etkisi de şu resimde ortada. Gelecek sene kuraklık devam etmezse baz etkisi olacak. Gelecek yıl bu aylarda kuraklık olmazsa manşet enflasyon çok hızlı şekilde düşecek. 2 yıl üst üste bu boyutta kuraklık olası değil.

Tarım küçüldü, ekonomi öngördüğümüz hızda büyümedi. Oturup karmaşık dünyayı modelleyip yılda bir kez bazı rakamları rehber olsun diye paylaşıyoruz. Büyük bir çaba içerisindeyiz. Bizim için esas olan ilerlemedir. AB tanımlı borç stoku yüzde 25 civarı. Gelişmekle olan ülkelerde bu oran yüzde 70'in üzerinde.

"Altın hariç cari açık sorunu kalmadı"

Cari işlemler açığı uzun vadeli bakarsanız yüzde 4 civarı. 2023 sonunda yüzde 3,6, geçen sene 0,8. Bu sene yüzde 1,4 olarak öngörüyoruz. Aslında altın hariç Türkiye'de cari açık sorunu neredeyse kalmamış. Altını dışarıda tuttuğunuz zaman geçen sene cari fazlamız var. Bu sene de yüzde 0,3'lük açık öngörüsü var. Aslında cari açık yok. Ancak burada en önemli konu bunu kalıcı hale getirmek. Bunun için de yapısal dönüşüm gerekiyor.

Yine brüt dış borç stokunun milli gelire oranı yüzde 43 civarından yüzde 37 civarına düştü. Tartışmalar genellikle mutlak rakamlar üzerinden yapılıyor. Mutlak rakamlar her zaman çok anlamlı değil. Önemli olan onu bir ölçüte bağlamak. Bütün göstergelerde ciddi bir iyileşme var.

Rezerv birikimi önemli bir endişe kaynağıydı. Programdan sonra, brüt 87 milyar dolar, net 112,5 milyar dolar yukarıda. En geniş tanımı bile alsanız Türkiye rezerv yeterliliğini sağladı. Bu rakam 0,9 iken 1,5'üstüne çıkmıştır. 1,5'üstü aşırı sayılıyor.

"Program sonuç vermese kredi notumuz neden artsın?"

Kredi notumuz arttı. Bu program sonuç vermese kredi notumuz neden artsın? Dolayısıyla kredi notumuzu son 2 yılda 2-3 kademe artırdık. Bu programı yansıtıyor. Program sonuç verdiği için bunu yapıyorlar. Benzer şekilde şirketlerimizin değerlemesi de ilerleyen günlerde daha düşük Türkiye riskini yansıtmaya başlayacak. Büyüme toparlanacak. Eninde sonunda bu şirketlerimize yansıyacak. Bu program başlarken piyasa değerinin defter değerine oranı 0,3, 0,4'lerdeydi. Bugün 1'in üzerine çıktıysa yani 2 kat, 3 kat arttıysa bu tabii ki kendi maharetleri ancak programın işlediğini de yansıtıyor."

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye'nin İhracatı Eylülde 22 Milyar 576 Milyon Dolar Oldu
Türkiye'nin İhracatı Eylülde 22 Milyar 576 Milyon Dolar Oldu
Merkez Bankası, Papara'nın Faaliyet İzinlerini İptal Etti
Merkez Bankası, Papara'nın Faaliyet İzinlerini İptal Etti
Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’dan Asgari Ücrete İlişkin İlk Açıklama
Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’dan Asgari Ücrete İlişkin İlk Açıklama
TÜİK Duyurdu: Eylül Ayı İşsizlik Oranı Belli Oldu
TÜİK Duyurdu: Eylül Ayı İşsizlik Oranı Belli Oldu
Son Haberler
ABB'deki Konser Davasının İlk Duruşma Tarihi Belli Oldu
ABB'deki Konser Davasının İlk Duruşma Tarihi Belli Oldu
Ayşe Tokyaz'ın Otopsi Raporu Ortaya Çıktı
Ayşe Tokyaz'ın Otopsi Raporu Ortaya Çıktı
78 kişinin hayatını kaybettiği Kartalkaya davasında karar açıklandı
78 kişinin hayatını kaybettiği Kartalkaya davasında karar açıklandı
İzmir'de planlı su kesintileri 15 Kasım'a kadar sürecek
İzmir'de planlı su kesintileri 15 Kasım'a kadar sürecek
İETT Otobüsünde Dehşet: Şoförü Ve 2 Yolcuyu Bıçaklayıp Kaçtı
İETT Otobüsünde Dehşet: Şoförü Ve 2 Yolcuyu Bıçaklayıp Kaçtı
Çok Okunan Haberler
Ankara Kulübü'nde öğrencilere 'Ahilik Kültürü' anlatıldı
Ankara Kulübü'nde öğrencilere 'Ahilik Kültürü' anlatıldı
İstanbul Silivri'de 3,6 büyüklüğünde deprem
İstanbul Silivri'de 3,6 büyüklüğünde deprem
İsrail'in Gazze'den Kısmi Çekilmesi Başladı; Ateşkes Resmen İlan Edildi
İsrail'in Gazze'den Kısmi Çekilmesi Başladı; Ateşkes Resmen İlan...
MHP'li Yıldız'dan, 'Cumhur İttifakı’nda Sarsıntı' İddiaları Sonrası Dikkat Çeken Paylaşım
MHP'li Yıldız'dan, 'Cumhur İttifakı’nda Sarsıntı' İddiaları Sonrası Dikkat Çeken Paylaşım

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Genel
Ekonomi
Eğitim
Spor
Asayiş
Dünya
Yerel Haber
Politika
Kültür-Sanat
Sağlık
Medya
Kurumsal
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Asayiş
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Kurumsal
  • Medya
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yerel Haber
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim