Aydın’ın Efeler ilçesi Hasan Efendi Mahallesinde, unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini icra eden Murat Uçar, mesleğin en zor yanının çırak yetişmemesi olduğunu belirterek, “Bugün bir çırağım olsaydı, bu işi öğretseydim hiç olmazsa gözüm açık gitmezdim” dedi. 47 yıldır baba mesleğini sürdüren ve güzel bir maden olarak nitelendirdiği bakırın, sağlık için her evde olması gerektiğini söyleyen Uçar, “Bir evde en az bir bakır olmalı. En azından sağlık yönünden bulundurmalıyız. Tabi bakır da belli zamanlarda kalaylanması gereken bir ürün. Bakır, düzgün bir şekilde kullanılırsa, bulaşık makinesine koyulmazsa ve ateşe fazla maruz kalmazsa uzun ömürlü kullanılabilir” dedi. Kalay işleminin farklı aralıklarla tekrar edilebileceğini ifade eden Uçar, “Mesela bu gün ocakta ateşi fazla verirseniz ve bakır çabuk yanarsa bir gün sonra tekrar getirebilirsiniz ama bunun içinde bir sene kullananlarda var iki sene kullananlarda var. Bakırda kızarma belirtileri başladığı anda kalay ister” dedi. “BİR ÇIRAĞIM OLSAYDI DÜNYANIN EN MUTLU İNSANI BEN OLABİLİRDİM” Mesleğin en zor yanının çırak yetişmemesi olduğunu dile getiren Uçar, “Bugün bir çırağım olsaydı beklide dünyanın en mutlu insanı ben olabilirdim. En azından arkamızda mesleği sürdürebilen bir insan olmasını isterdim. Maalesef yok” dedi ve çırak olmamasının sebebini şöyle açıkladı: “İnsanların gözünde bizim mesleğimiz pis bir meslek, kirli bir meslek diye görünüyor ama ben öyle görmüyorum. En azından insanların bakırın sağlık yönünden faydalanması için bir iş yapıyoruz. Bugün bir çırağım olsaydı, bu işi öğretseydim hiç olmazsa gözüm açık gitmezdim” “EVİNİZE MÜMKÜN MERTEBE ALÜMİNYUM SOKMAYIN” Kalaylanmış bakır ürünlerin içerisinde her türlü yemeğin yapılabileceğinin altını çizen Uçar, “Bir sini böreği yapabilirsiniz, misafirleriniz geldiği zaman bakır tabaklarda yemek servisi yapabilirsiniz. Bana sorarsanız evinize mümkün mertebe alüminyum sokmayın, tam bir hastalık. Tabii kalaylama zamanı geldiği zaman bakırı da kalaylatmazsanız tam bir zehir madeni olabiliyor” dedi. Uçar, Aydın halkının bakırlarını kalaylatma konusunda bilinçli olduğunu söyledi. KALAY YERİNE KURŞUN KULLANIYORLAR Uçar, kalay madeninin günümüzde fiyatının pahalı olmasından kaynaklı, köylere kalay için giden bazı kişilerin ucuz olduğundan kurşun kullandığını bildirdi. Uçar, “Bugün kurşunun kilosu 50-60 lirayken, kalayın kilosu ise 900-1000 lira arasında. İnsanların rahat rahat sağlıklı yemek yemesi için kullanılması gereken şey kalay” dedi. (Millet Haber Ajansı)
Gündem
Yayınlanma: 12 Haziran 2023 - 09:14
"EVİNİZE MÜMKÜN MERTEBE ALÜMİNYUM SOKMAYIN"
Aydın’ın Efeler ilçesi Hasan Efendi Mahallesinde, unutulmaya yüz
Gündem
12 Haziran 2023 - 09:14