Kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde işveren tarafını temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'nın (TÜHİS) 3'üncü teklifi ilk 6 ayı için yüzde 24, ikinci ve sonraki 6 aylar için gerçekleşecek enflasyon oranında oldu.
Karayolları, demir yolları, enerji santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında kamu işverenini temsil eden TÜHİS ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) heyetleri bir araya geldi. Toplantıda, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ve HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert de yer aldı. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak zam talebini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunmasıyla başlayan görüşmeler kapsamında işvereni temsil eden TÜHİS, 3'üncü teklifini yaptı. 3'üncü teklif ilk 6 ay için yüzde 24, 2'nci ve sonraki 6 aylar için gerçekleşecek enflasyon oranında oldu.
''Bir ilerleme var''
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Çalışma Bakanlığımız bize daha önceki sunmuş olduğu teklifler sonucunda bugün de 3'üncü teklifini verdiler. Dolayısıyla daha önce biliyorsunuz yüzde 16, yüzde 17 birinci 6 ay itibarıyla teklif verildi. Bugün itibarıyla birinci 6 ay yüzde 24, ikinci 6 ay gerçekleşen enflasyon, üçüncü 6 ay gerçekleşen enflasyon, dördüncü 6 ay gerçekleşen enflasyon adı altında verildi. Ancak sadece bu şekliyle bugün bize bu teklif verildi. Ancak esas sosyal haklar, çalışma düzeni, iş yerlerine özgü sorunlar bunların tamamı ücretler kadar daha önemli. Orada da büyük ücretler var. Pazartesi itibarıyla tekrar bir araya gelinerek bu sosyal hakları, iş düzenini, iş yerine özgü sorunları görüşeceğiz, TÜHİS ve Çalışma Bakanlığımızla birlikte. Dolayısıyla bugün itibarıyla aylardan beri görüşmemizin sonucunda bir ilerleme var. Burada bunu söylemek isterim. Biz her zaman 'Masabaşında müzakere yaparak, görüşerek bir sonuca gidelim' diyoruz. Bir yere kadar gelindi" dedi.
''Sonuç almış değiliz''
Ağar, gelecek hafta tekrar görüşmelere devam edeceklerini söyleyerek, "Bir sonuç almış değiliz. Biz gerek HAK-İŞ Konfederasyonumuz, gerek biz koordinasyon kurullarımızla bugün tekrar bir araya gelerek bunu yine değerlendireceğiz. Önümüzdeki pazartesi günü tekrar bir araya gelip o görüşmelerimizi de kendi aramızda değerlendireceğiz. Temennimiz iyi niyet kuralları içerisinde işçi arkadaşlarımızın daha dayanacak gücü kalmadığından dolayı ve işçiye yakışacak ücret, işçinin geçinebileceği ücret gerek ailesine mahcup olmayacak şekilde gerek çalışırken daha azimli çalışacak şekilde, işine giderken huzurlu, evine giderken huzurlu gitmesi gerekçesiyle inşallah iyi bir sonuç alırız. Temennimiz o" değerlendirmesini yaptı.
Bakan Işıkhan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü kapsamında sendika temsilcileriyle buluştu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ilişkin, "İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için gerçekleşen enflasyon oranını teklif ediyoruz" dedi.
Işıkhan, yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü kapsamında sendika temsilcileriyle bir araya geldi. Burada konuşan Işıkhan, sürecin şeffaf şekilde ve sosyal diyalog içinde yürütüldüğünü söyledi.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecinin devam ettiğini belirten Işıkhan, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, AK Parti iktidarları döneminde tüm işçilerimiz ve emekçilerimiz bilir ki onları enflasyona ezdirmeme ilkesini daima uyguladık. Hükümet olarak teklifimizi açıklamak isterim. İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için gerçekleşen enflasyon oranını teklif ediyoruz. Bu genel artışların yanında önümüzdeki hafta başında sendikalarımızla birlikte iş kollarına ilişkin meseleleri ve geneli ilgilendiren bazı konularda özellikle işçilerimizin ekonomik ve sosyal haklarını artıracak müzakerelere devam edeceğiz. TÜHİS ile sendikalarımızla bir araya gelerek kamu çerçeve protokolünü inşallah sizlerle birlikte kaleme almaya başlayacağız. İşçilerimizin ve sendikalarımızın da müsterih olmalarını özellikle istirham ediyorum."