• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Genel
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Spor
  • Asayiş
  • Dünya
  • Yerel Haber
  • Politika Kültür-Sanat Sağlık Medya Kurumsal
  • Ara
SON DAKİKA:
14:39
İmralı Ziyaretinden Sonraki İlk Komisyon Toplantısı
14:37
MSB’den Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’a Tepki
14:36
Üniversitelerde ‘Yoklama’ Dönemi Değişiyor: ‘QR’ Kod Ve Konum Sistemi
11:42
11. Anadolu Medya Ödülleri Açıklandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. KKTC'de Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Tufan Erhürman Kazandı
Dünya
Yayınlanma: 20 Ekim 2025 - 09:46

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Tufan Erhürman Kazandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, oyların yüzde 62,8’ini alarak yeni cumhurbaşkanı oldu.

Dünya
20 Ekim 2025 - 09:46
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KKTC’de Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Tufan Erhürman Kazandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 5 yıl süreyle görev yapacak 6'ncı ve yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına geçti. KKTC Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre 777 sandıktan 735’i açılırken, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman oyların yüzde 62,80’ini, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise oyların yüzde 35,77’sini aldı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan Erhürman, "Kardeşliğimiz kazanmıştır, kardeşliğimiz hiçbir şekilde bozulmamıştır. Parçalanmayacağız dedik, parçalanmadık" ifadelerini kullandı.

Seçimin ilk turu için 08.00 itibarıyla oy kullanmaya başlayan KKTC vatandaşları, ülke genelinde kurulan 777 sandıkta 18.00'e kadar oy verdi. Kıbrıs Sosyalist Partisi'nin adayı Osman Zorba ve Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) adayı Tufan Erhürman'ın yanı sıra bağımsız adaylar Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Arif Salih Kırdağ, Ahmet Boran, Mehmet Hasgüler ve İbrahim Yazıcı seçimin ilk turunda cumhurbaşkanı olmak için yarıştı.

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, saat 16.00 itibarıyla seçime katılım oranı yüzde 53,19 oldu. KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamaya göre 777 sandıktan 735’i açılırken, KKTC için federasyon modelini savunan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman oyların yüzde 62,80’ini, Ankara'nın desteklediği aday Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise oyların yüzde 35,77’sini aldı.

"An itibarıyla, tam tarafsızlıkla tüm yurttaşlarımın cumhurbaşkanı olmaya söz veriyorum"

Seçimi kazanmasının ardından açıklamalarda bulunan Erhürman, şunları söyledi:

"Bu seçimin kaybedeni yok. Hep birlikte kazandık. Hep birlikte de yöneteceğiz demiştik. Cumhuriyetçi Türk Partisi'ndeki tüm dostlarıma ve Toplumcu demokrasi Partisi'ndeki arkadaşlarıma, bağımsız milletvekillerine, Gülşah Sanver Manavoğlu'na ve Sayın Serdar Denktaş'a çok teşekkür ediyorum.

Ulusal Birlik, Demokrat ve Yeniden Doğuş Partisi dahil diğer bütün partilerden arkadaşlar bize oy verdi. Bütün halkımıza, oy veren ve vermeyen herkese teşekkür ediyorum. An itibarıyla Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı değilim, an itibarıyla, tam tarafsızlıkla hangi partiye mensup olursa olsun tüm yurttaşlarımın cumhurbaşkanı olmaya söz veriyorum.

Beni mutlu eden şeylerden biri de şu; sonuçlar itibarıyla önde görünüyoruz. Bu da aslında şunu gösteriyor; biz bir bütünüz. İrademiz bir bütündür. Herhangi bir ilçemiz farklı yönde bir irade ortaya koymamıştır. Kardeşliğimiz kazanmıştır, kardeşliğimiz hiçbir şekilde bozulmamıştır. Parçalanmayacağız dedik, parçalanmadık."

Resmi olmayan kesin sonuçlar açıklandı

YSK Başkanı Bertan Özerdağ'ın ülke genelinde kurulan 777 sandığın 580'inden gelen resmi olmayan kesin sonuçlara göre; Zorba yüzde 0.32; Erhürman 63.28; Kırdağ, 0.34; Boran 0.15; Hasgüler 0.23; Yazıcı 0.24; Gürlek 0.18, Tatar ise 35.27 oy aldı. Özerdağ, yarım saat içinde de resmi sonuçları açıklayacaklarını belirtti.

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı için 8 aday yarışıyordu ancak seçimin son günü bağımsız aday Hüseyin Gürlek, diğer bağımsız aday mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar lehine çekildiğini duyurmuştu. Diğer adaylar ise Osman Zorba (Kıbrıs Sosyalist Partisi) ve hepsi bağımsız Arif Salih Kırdağ, Ahmet Boran, Mehmet Hasgüler, İbrahim Yazıcı ve Tufan Erhürman.

5 yıldır Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Tatar, Türkiye'nin de destek verdiği iki devletli çözüm modelini savunuyor. Muhalif lider Tufan Erhürman ise 50 yıldır müzakere edilen ancak sonuç alınamayan federasyon modelini benimsiyor. Erhürman, iki devletli çözümün gerçekçi bir formül olmadığını ve Kuzey Kıbrıslıların yaşadığı mağduriyetleri sürdürmekten başka sonuç vermediğini belirtiyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Hong Kong’taki Yangında Ölü Sayısı 156’ya Yükseldi
Hong Kong’taki Yangında Ölü Sayısı 156’ya Yükseldi
Endonezya'daki Selde Yaşamını Yitirenlerin Sayısı 604'e Ulaştı
Endonezya'daki Selde Yaşamını Yitirenlerin Sayısı 604'e Ulaştı
Netanyahu, Af Talebinin Ardından İlk Kez Hakim Karşısına Çıktı
Netanyahu, Af Talebinin Ardından İlk Kez Hakim Karşısına Çıktı
Hong Kong'daki Yangında Ölü Sayısı 55'e Yükseldi, 279 Kişiden Haber Alınamıyor
Hong Kong'daki Yangında Ölü Sayısı 55'e Yükseldi, 279 Kişiden Haber Alınamıyor
Son Haberler
İmralı Ziyaretinden Sonraki İlk Komisyon Toplantısı
İmralı Ziyaretinden Sonraki İlk Komisyon Toplantısı
MSB’den Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’a Tepki
MSB’den Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’a Tepki
Üniversitelerde ‘Yoklama’ Dönemi Değişiyor: ‘QR’ Kod Ve Konum Sistemi
Üniversitelerde ‘Yoklama’ Dönemi Değişiyor: ‘QR’ Kod Ve Konum...
11. Anadolu Medya Ödülleri Açıklandı
11. Anadolu Medya Ödülleri Açıklandı
MasterChef şampiyonunun restoranı kurşunlandı!
MasterChef şampiyonunun restoranı kurşunlandı!
Çok Okunan Haberler
İstanbul'da kumpir ve midye yiyen iki çocuk öldü
İstanbul'da kumpir ve midye yiyen iki çocuk öldü
İstanbul'da özel günlerde metrobüsün güzergahının değiştirilmesi kararlaştırıldı
İstanbul'da özel günlerde metrobüsün güzergahının değiştirilmesi...
Merkez Bankası Anketi: Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yükseldi
Merkez Bankası Anketi: Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yükseldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yatırımcılara Çağrı: Türkiye'nin Kapısı Ardına Kadar Açık
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yatırımcılara Çağrı: Türkiye'nin Kapısı Ardına Kadar Açık

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Genel
Ekonomi
Eğitim
Spor
Asayiş
Dünya
Yerel Haber
Politika
Kültür-Sanat
Sağlık
Medya
Kurumsal
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Asayiş
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Kurumsal
  • Medya
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yerel Haber
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

mekan bizimalmanya chat sohbetcinsel sohbetsohbetmobil sohbettürk sohbetsohbetislami sohbet