• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Genel
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Spor
  • Asayiş
  • Dünya
  • Yerel Haber
  • Politika Kültür-Sanat Sağlık Medya Kurumsal
  • Ara
SON DAKİKA:
14:59
Dışişleri Bakanlığından Karadağ 'Vize' Açıklaması
14:58
Asgari Ücrette Üçüncü Toplantı Tarihi Belli Oldu
12:56
Fuat Oktay: Libya tezkeresi askerî değil, stratejik bir devlet iradesinin devamıdır
12:54
DEM Parti İmralı Heyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç İle Görüştü
12:51
Güllü Dosyasında Yeni Gelişme: İki İsim Yeniden İfade Verecek
12:48
Suriye Ordusu İle SDG, Çatışmaları Durdurma Kararı Aldı
12:47
AKOM Tarih Vererek Uyardı: İstanbul'a Kar Geliyor
12:42
Binlerce Üniversite Öğrencisine Af Geliyor
12:41
Köprü Ve Otoyol Ücretlerine Yapılacak Zam Belli Oldu
10:43
Süreç Komisyonunun Bir Sonraki Toplantı Tarihi Belli Oldu
10:42
Şile Belediyesi'ne Operasyon; 22 Kişi Gözaltına Alındı
10:36
Sinan Burhan: Bunlar Shakespeare mi?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Medya
  3. Haberlere Yaş Sınırlaması Geliyor
Medya
Yayınlanma: 23 Mayıs 2024 - 15:40
Güncelleme: 23 Mayıs 2024 - 15:45

Haberlere Yaş Sınırlaması Geliyor

Haber sunumlarına yaş sınırlaması uygulamasının geleceğini açıklayan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gündüz kuşağı programlarına ilişkin, "RTÜK olarak son raddedeyiz" dedi.

Medya
23 Mayıs 2024 - 15:40
Güncelleme: 23 Mayıs 2024 - 15:45
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Haberlere Yaş Sınırlaması Geliyor
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Konuşmaları'nın sezon finali RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin katılımıyla gerçekleştirildi. Burada öğrencilerle buluşan Şahin, yayıncılık alanını düzenleyen ve denetleyen RTÜK hakkında bilgiler verdi.

RTÜK Başkanı Şahin 'iş çığrından çıktı' deyip açıkladı! Yaş sınırı geliyor

'HABERLERE YAŞ SINIRLAMASI GELECEK'

Şahin, haberlere artık yaş sınırlaması uygulamasının geleceğini söyledi. Gündüz kuşaklarının daha eğitici ve bilinçlendirici olabileceğini aktaran Şahin, yapımcıların bir önlem almaması durumunda gerekenin RTÜK tarafından yapılacağını söyledi.

"Biz yaptıklarımızın tamamını bir kanun ve yönetim çerçevesinde yapıyoruz" diyen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Şikayetler bize geliyor. Bizim üst kurul uzmanlarımız bunu raporlaştırıyor ve şikayetlerin çoğunluğu da haklı oluyor. Sosyal medya gezintileriniz esnasında 'RTÜK yine şu kanallara ceza verdi ama bu kanalları görmüyor' şeklindeki bir sistematik içerisinde çalışmıyor. Bizim sistematiğimiz çok net" dedi.

'KURALLAR ÇOK AÇIK VE NET'

Verilen cezalar öncesinde yayıncılara gerekli uyarıların yapıldığının da altını çizen Şahin, "Bizim için iktidara yakın, uzak veya muhalif kanal yoktur. Bizim içimizde CHP'den gelen 2, İYİ Parti’den bir, DEM'den bir, AK Parti’den 3 ve MHP kontenjanından da 2 iki arkadaşımız var. Nihayetinde her arkadaşımız, siyasi partilerin mecliste çoğunluğuna göre bir sistematik dahilinde geliyor. Bu kanal ayrımını biz yapmıyoruz. Biz medyayı şöyle görürüz; kurallara uyan medya, kurallara uymayan medya. Çok basit aslında, neden bazı kanallar hep ceza yiyor veya bazı kanallar daha az ceza yiyor veyahut da hiç yemiyor. A ve B kanalı diye düşünün. A kanalında bir ihlal olduğu zaman bizim sistematiğimiz var, yazılı ve sözlü uyarı sistematiğimiz. Bizim arkadaşlarımız A kanalını arayarak ihlalin düzeltilmesini söylüyorlar. A kanalı bu ihlali düzeltiyor ve yayın devam ediyor, bu ceza yemez eğer çok büyük bir ihlal değilse. B kanalını da uyarıyor arkadaşlarımız ama B kanalı da 'Bizim yayın politikamıza göre burada ihlal yok, biz bu yayın politikasını devam ettireceğiz' diyorlar. Bunun üzerine de bizim arkadaşlarımız rapor hazırlayacaklarını dile getiriyor. Rapor yazılıp, ceza verildikten sonra 'RTÜK bize ceza verdi' diye bas bas bağırıyorlar. Tribüne oynamayın. Kusura bakmayın, sizi biz uyararak ihlalleri de söyledik. Bir kanalın ceza yemesinin temel sebebi ihlalidir, bir kanalın ceza yememesinin temel sebebi de ihlal yapmamasıdır. 6152 Sayılı Kanun’da yer alan yayınlardaki dikkat edilmesi gereken kurallar çok açık ve net. Biz bir de kanunun haricinde bu anlamda bizim imzalamış olduğumuz, imza atmış olduğumuz Türkiye'de yayın yapan bütün ulusal televizyonların altına imza attığı, bütün platformların altına imza attığı yayın ilkeleri var. Bu ilkeler doğrultusunda biz denetimlerimizi yapıyoruz" diye konuştu.

'İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKTI'

Haberlere yaş sınırlamasının geleceğini de açıklayan Şahin, "Biz normalde haber bültenine çok karışmıyoruz. Herkes kurallara uyduğu sürece o kendi alanıyla ilgili haber bülteni versin istiyoruz ama her alanda olduğu için burada iş çığırından çıktı. Hatta bir devlet büyüğümüzün bize bir tavsiyesi oldu. 'Bıktık artık. Aynı bu şekilde çocuklar da izliyor, bunlara +18 koyun' dedi. Biz şimdi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca bir ilke kararı aldık. Bu kararda saatine göre +13, +18 koyacağız. Eğer o saatler dilimleri içinde durumu aşan bir şey olursa yeni bir ceza sistemi getirdik. İlke kararımız çok açık ve net. Yayınlanması için Cumhurbaşkanı'na gönderdik. Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra biz bu uygulamayı yapacağız. Maalesef bu bizim için çok heyecan verici, övünülecek bir şey değil ama biz RTÜK olarak maalesef tabiri caiz ise haberlere ‘Bip’ koyacağız. Bunu 13 yaşından küçükler, 18 yaşından küçükler izlemesin veya 'Burada şiddet var' diyeceğiz, 'Bu aile ile birlikte izlenebilir' diyeceğiz. Bu haberlerde yoktu, ilk kez yapmak zorunda kaldık. Bununla ilgili olarak önlemimizi aldık, eğer yönetmelik çıkarsa ki yakın zaman da çıkacak o zaman buna başlayacağız" şeklinde konuştu.

RTÜK Başkanı Şahin 'iş çığrından çıktı' deyip açıkladı! Yaş sınırı geliyor

'YA KENDİLERİNE GELECEKLER VEYA BİZ GEREKENİ YAPACAĞIZ'

Gündüz kuşağı hakkında açıklamalarda bulunan Şahin, "Gündüz kuşağı ve diziler bizim en fazla uğraştığımız alanlardan bir tanesi. Gündüz kuşakları ciddi anlamda problemli bir alandır. Evlilik programlarını kaldırdık yerine farklı bir şey geldi. Türkiye'de en çok para kazandıran, eğlendiren ve reyting alan kadın programları yani gündüz kuşağı programlarıdır. Bunun içerisinde kadın hijyeni, kadın eğitimi, kadınların meslek edinmesi, çocuk bakımı veya el becerileri gibi daha güzel şeyler yapana kadar devam edeceğiz. Gündüz kuşakları ve dizilere çok ceza verdik, bunların ölçütü yok. Burada önemli olan biz görevimizi yapacağız, yapımcı görevini yapacak ama halkta görevini yapacak izlemeyecek, izlettirmeyecek. RTÜK olarak son raddedeyiz. Gündüz kuşağı programları ile ilgili son kararlar çünkü artık bunları kaldıracak durumumuz yok. Ya kendilerine gelecekler veya biz gerekeni yapacağız. Dizilerle ilgili biz gerekeni zaten yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İletişim Başkanı Duran: Büyük güçler arasındaki teknoloji rekabeti hegemonya arayışına dönüşüyor
İletişim Başkanı Duran: Büyük güçler arasındaki teknoloji rekabeti hegemonya arayışına dönüşüyor"
TÜBAF'tan Faruk Acar'a Ziyaret
TÜBAF'tan Faruk Acar'a Ziyaret
11. Anadolu Medya Ödülleri jürisi belli oldu
11. Anadolu Medya Ödülleri jürisi belli oldu
TÜBAF'tan 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü Mesajı
TÜBAF'tan 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü Mesajı
Son Haberler
Dışişleri Bakanlığından Karadağ 'Vize' Açıklaması
Dışişleri Bakanlığından Karadağ 'Vize' Açıklaması
Asgari Ücrette Üçüncü Toplantı Tarihi Belli Oldu
Asgari Ücrette Üçüncü Toplantı Tarihi Belli Oldu
Fuat Oktay: Libya tezkeresi askerî değil, stratejik bir devlet iradesinin devamıdır
Fuat Oktay: Libya tezkeresi askerî değil, stratejik bir devlet iradesinin...
DEM Parti İmralı Heyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç İle Görüştü
DEM Parti İmralı Heyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç İle Görüştü
Güllü Dosyasında Yeni Gelişme: İki İsim Yeniden İfade Verecek
Güllü Dosyasında Yeni Gelişme: İki İsim Yeniden İfade Verecek
Çok Okunan Haberler
Öz Orman-İş'ten 2026 Öncesi Uyarı: 'Ormandan Tasarruf Felakettir; 2025'te Bedelini Ağır Ödedik'
Öz Orman-İş'ten 2026 Öncesi Uyarı: 'Ormandan Tasarruf Felakettir;...
İstanbul Esenyurt’ta Kaldırımda Gerçek El Bombası Bulundu
İstanbul Esenyurt’ta Kaldırımda Gerçek El Bombası Bulundu
MasterChef şampiyonunun restoranı kurşunlandı!
MasterChef şampiyonunun restoranı kurşunlandı!
BBP Genel Başkanı Destici, CHP Genel Başkanı Özel ile görüştü
BBP Genel Başkanı Destici, CHP Genel Başkanı Özel ile görüştü

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Genel
Ekonomi
Eğitim
Spor
Asayiş
Dünya
Yerel Haber
Politika
Kültür-Sanat
Sağlık
Medya
Kurumsal
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Asayiş
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Kurumsal
  • Medya
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Yerel Haber
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

islami chatdini chat