TOBB İkiz Kulelerde düzenlenen etkinlikle Kayseri'ye has 12 coğrafi işaretli yemek tanıtılarak, belgeleri takdim edildi.
Törene, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Kayseri Milletvekilleri, TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak, Kayseri'nin Belediye ve Oda Başkanları, birçok iş adamı ve davetli katıldı.
“Çin’den sonra en çok coğrafi işaret tesciline sahip ülke”
TÜRKPATENT Başkanı Durak, Türkiye’nin Çin’den sonra en çok coğrafi işaret tesciline sahip ülke olduğunu belirterek, coğrafi işaretli ürünlerin markalaşmasının önemine dikkat çekti. Durak, AB Komisyonu ile yapılan görüşmelerle Avrupa tescili alanında sistem getirmeyi amaçladıklarını söyledi ve yakında bu konuda yeni düzenlemelerin yapılacağını vurguladı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, yaptığı konuşmada markalaşmanın önemine değinerek, İtalya ve Fransa'nın sadece bir peynir markasından milyar dolarlık gelir elde ettiğini anlattı. Türkiye'de 1745 tescilli ürün bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Karşılıklı işlemler tamamlandığında, burada tescillenen ürünler Avrupa Birliği'nde de tescil almış olacak'' dedi.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri'nin 32 ürününün coğrafi işaret tesciline sahip olduğunu, son 4 yılda 12 yeni ürüne belge kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Gülsoy, yerel zenginliklerin AB nezdinde korunmasını amaçladıklarını ve Kayseri Pastırması'nın yanı sıra sucuğun ve mantının da Avrupa'da tescillenmesi için süreç başlattıklarını belirtti.
Konuşmaların ve yemeğin ardından Kayseri'nin coğrafi işaretli ürünleri için belge takdim töreni yapıldı.
Törende tescillenen lezzetler sıralandı
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tescillenen ürünleri tek tek sıraladı. İste sıralamada yer alan Kayseri lezzetleri;
Kayseri Yağlaması
Kayseri katmeri
Tandır Böreği
Yağ mantısı
Nevzine
Kurşun aşı çorbası
Fırın ağzı kebabı
Kayseri çemeni
Tepsi mantısı
Gül baklavası
Börek aşı
Sucuk içi